Cetak Baju Menggunakan Plastisol Printing

cetak baju

Perkongsian kali ini, kami akan berkongsi tentang plastisol printing. Plastisol printing ini adalah dakwat yang digunakan untuk cetak baju daripada skrin ke material tekstil. Dakwat plastisol ini diperbuat daripada PVC (polyvinyl chloride) dan juga plasticizers. Bahan yang terkandung di dalam dakwat printing membuatkan dakwatnya menjadi lebih tebal dan legap berbanding dakwat berasaskan air. Plastisol printing adalah dakwat yang sering digunakan di kilang baju.

– Kaedah Plastisol Printing

Kaedah untuk menggunakan dakwat plastisol printing ini adalah dengan menggunakan skrin untuk cetak baju. Seterusnya meletakkan dakwat plastisol pada skrin untuk menghasilkan grafik pada baju. Tujuan skrin cetak adalah untuk membentuk rekaan grafik seperti logo atau sebagainya.

Dakwat plastisol yang berwarna pula adalah untuk diletakkan keatas skrin cetak. Selapas proses cetak baju, dakwat plastisol yang telah digunakan perlulah disetkan atau dikeringkan dengan haba supaya dakwat plastisol itu kekal.

cetak baju

– Kelebihan Plastisol Printing

Antara kelebihan yang ada pada plastisol printing ini, ia tidak akan menyebabkan blok tersumbat selepas proses cetak baju. Tambahan, plastisol printing boleh cetak baju pada semua jenis material fabrik. Juga, sesuai dalam cetakan grafik yang terang pada pakaian berwarna gelap. Dakwat plastisol adalah dakwat yang lebih murah dan menjadi pilihan yang terbaik jika ingin mengurangkan kos perbelanjaan.

cetak baju

Sekiranya anda berminat untuk membuat tempahan cetak baju di Mafeya Apparel, anda boleh hubungi kami di talian 017-2290224. Jika anda ada banyak masa terluang, anda boleh datang ke showroom kami di Seksyen 7, Shah Alam.

LOKASI SHOWROOM (Mafeya Apparel)

TEAM CETAK (Kilang Printing T- Shirt & Embroidery)
32-A, Jalan Kristal J7/J,
Seksyen 7, 40000 Shah Alam,
Selangor Darul Ehsan.

WAKTU PEJABAT
Isnin hingga Jumaat (9:30 am – 6:00 pm)
Sabtu (9:30 am – 1:00 pm)
Ahad & Cuti Umum – TUTUP

HOTLINE
+6 03 – 5523 6690 (Office)

0 Comment

Tiada komen lagi. Jadi yang pertama tinggalkan komen!

Buat Komen

Nota: Alamat e-mel anda tidak akan dikongsi oleh pihak ketiga. Ruang bertanda * adalah wajib diisi.

Boleh kami bantu anda? Chat dengan kami melalui WhatsApp. Kami sedia membantu anda.

WhatsApp & Tempahan
Kembali Ke Atas